Srbija na 60. mestu po otvorenosti budžeta

Bez autora
Jan 23 2013

Srbija je na novoj listi objavljenoj u sredu, zauzela 60. mesto među 100 zemalja rangiranih po indeksu otvorenosti budžeta (Open budget index OBI). Prema rezultatima međunarodnog istraživanja, Srbija ima 39 od mogućih 100 bodova, što je svrstava među zemlje koje pružaju svojim građanima “minimum informacija potrebnih za razumevanje i analiziranje budžeta”.To je znatno ispod proseka regiona (52 boda), ali i značajno lošije nego na prethodnom rangiranju, kada je Srbija imala 54 poena.

Srbija na 60. mestu po otvorenosti budžetaSrbija je na novoj listi objavljenoj u sredu, zauzela 60. mesto među 100 zemalja rangiranih po indeksu otvorenosti budžeta (Open budget index OBI), saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja, Srbija ima 39 od mogućih 100 bodova, što je svrstava među zemlje koje pružaju svojim građanima “minimum informacija potrebnih za razumevanje i analiziranje budžeta”. To je znatno ispod proseka regiona (52 boda), ali i značajno lošije nego na prethodnom rangiranju, kada je Srbija imala 54 poena.

Glavni razlog za ovakav drastičan pad je činjenica da Vlada u procesu donošenja budžeta za 2012. godinu nije objavila fiskalnu strategiju i da se o sadržaju nacrta tog dokumenta moglo suditi samo na osnovu kritika koje je izrekao Fiskalni savet, navedeno je u saopštenju nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

Na lošije rangiranje Srbije, kako je ukazano, uticalo je i to što za 2012. godinu nije postojao “građanski budžet”, dokument u kojem bi predlog budžeta bio približen građanima, a koji se prvi put pojavljuje ove godine.

Postoji niz problema koji su uticali da ocena bude nezadovoljavajuća. Ti problemi bi mogli da se otklone ukoliko Vlada ima nameru da vodi transparentnu budžetsku politiku, smatra Transparentnost Srbija.

Predloženo je povećanje broja ministarstava koja imaju programske budžete, kao i omogućavanje gradjanima, zainteresovanim grupama i stručnjacima da dobiju potpune i pravovremene informacije u toku pripreme budžeta i da kroz javne rasprave utiču na njegov sadržaj.

Ova nevladina organizacija je predložila i da se izmenama Zakona o budžetskom sistemu preciziraju rokovi za reviziju završnog računa budžeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik